Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekességek

2008.04.10
Érdekességek
 
Július 31-e Harry szülinapja. Akárcsak Rowlingnak.
Albus: latinul fehéret jelent. Elképzelhetõ, hogy az író ezzel akar utalni arra, hogy Dumbledore nem egyenlõ Voldemorttal, hanem egyértelmûen a "jó oldalt" képviseli.
Avis: ezzel a varázslattal madarakat lehet elõcsalogatni a pálcából. Az avis szó latinul annyit jelent, hogy madár.
Imperio: imperium = parancs, hatalom. Impero = (meg)parancsol. Minden bizonnyal ebbõl a latin szóból lett az Imperio varázsige, amit ha kimondunk valakire és az illetõ nem tud védekezni, a varázsló parancsait fogja követni a varázslat ideje alatt.
Sonorus: sonitus = hangzás, zaj latinul. Valószínûleg ennek a szónak az átalakításából jött a Sonorus varázsige, ami felerõsíti a hangot.
Silentium: szó szerint: csend, hallgatás (latinul). Ez a varázsige az eredetijére "állítja" a hangot pl a Sonorus varázslat után.
Nox: Ez ugye a lumos ellentéte: kioltja a lángot a pálca végén. Nüx a görög mitológiában a sötétség istene. Egyébként a nox szó a latinban éjszakát jelent.
Bolyhoska: Szintén görög eredetû: az alvilág õrzõje egy háromfejû kutya, Kerberosz, Bolyhoska is innen ered.
Nimbusz: Ez egy felhõfajta. És ugyebár a Nimbuszok lényege, hogy minél könnyebbek legyenek.
Kétarcú ember: A két arcú ember Dionüsszösz volt, akit Zeusz bevarrt a térdébe.
Sirius Black: Sirius: az egyik legfényesebb csillag: a Nagy Kutya csillagkép része. Black: azt hiszem, ezt nem kell magyarázni,hogy feketét jelent… És ugyebár Sirius Black egy hatalmas, fekete kutyává szokott változni.
Hermione Granger: Hermioné görög mitológiai alak, Menelaosz és Helené leánya.
Minerva McGalagony: Minerva is mitológiai alak, bár nem görög, hanem római. Õ a bölcsesség és a mûvészet istene, a görögben Pallas Athénénak felel meg.
Remus Lupin: Romolus és Rémus a római mitológia alapszereplõi. A történet szerint egy farkas neveli fel az ikerpárt.
Sybill Trelawney: Ugyancsak a római mitológiában Sibylla Apollo (a jóslás istenének) jósnõje. Sibylla önkívületbe esett, és amit így öntudatlan állapotában mondott, azt az "isten súgta neki". Egyszóval Sybilla jósnõ volt.
Nicolas Flamel: Nicolas Flamel eredetileg is létezõ alak.
Zordó: Zordót is a mitológiából kölcsönözte a szerzõ némi alakításokkal. Az angol mítoszban szerepel egy nagy, vörös vagy fekete kutya, ami a temetõkben kísért. Aki ezt meglátta, az rövid idõn belül meghalt.
Baziliskus: A baziliskus soha nem létezett: nincs valóság alapja. "A Basiliskus Görög szó, s annyit tészen mint Királyotska... a Kigyók Királyának is neveztetett, ezokáért mikor széllyel jár, az õ fejét testének eleivel együtt a földtõl alkalmas magasatskán fel-emeli, és felegyenesedve jár." -írja Aelianus róla. A baziliskus nem anyától születik, hanem egy kakas formátlan tojást tojik, amit elrabolnak a kígyók (békák) és kiköltik. Egyébként hüllõ, de törzse szárnyas, koronás feje, négy tyúklába, kígyófarka, villogó szeme és mérges tekintete van. "A Basiliskusnak még tsak látásával, sõt tsak süvöltésének hallásával is megöli az embert."
Sárkányok: A legendákban élõ sárkányok általában barlangokban laknak és legalább három fejük van. Rengeteg történet van róluk. Állítólag a Kárpátok barlangjaiban láttak sárkányt és régen az emberek telljességgel meg voltak gyõzõdve létezésükrõl.
Unikornis:Az unikornis ló formájú, homloka közepén egyetlen nyárs formájú szarvat viselõ lény. A szarv megdöbbentõen hosszú és nehéz. Bár ez az állat soha nem létezett, szarva mégis nagyon értékes volt."Az unikornis szarvának igen nagy és kiváltképpen való haszna vagyon, az emberben levõ méreg meg-ölésére." Régen a királyok ilyen szarvat tettek az ivóvizükbe, hogy ha az ital mérgezett, nekik ne essen bántódásuk. Merész Károlynak is volt ebbõl készült kanala és az ivópoharához is erõsített belõle egy darabot.
Óriáspolip:Az óriáspolip (meglepõ módon) létezik. Bár igazából nem is polip, hanem tintahal. Több történet szól óriáspolippal (kalmárral) való találkozásról. A valóságban annyit tudni róluk, hogy nem a tengerfenéken, hanema nyílt vízben, 1000-2000 méter mélyben él. Egész életükben úsznak vagy lebegnek. Méretükre csak következtetni lehet, ugyanis egy óriáskalmárszemet múzeumban õriznek. Ennek 40 cm az átmérõje. A könyvben óriáspolip a roxforti birtok tavában van.
Fõnix:"A Fénix madár az Égi Madarak között a legtsudálatosabbnak tartatik. Élete rendszerint terjed hatszáz hatvan esztendeig, némelly Tudósok szerint továbbis. Azt-is állatják felõle, hogy ez egész föld kerekségén tsak egyetlen-egy madár légyen ilyen, ritkán láttatik, nagyságra annyi mint a Saskeselyü, a nyaka körül arany szinü fényes, a farkában pedig rósa szinü tollai vannak, artzúlatja pofás, feje tetején pedig búbja vagy bobitája vagyon. Megérezvén az õ halálának közelítését, igen meleg fû-szerszámokból, ugymint Káfiából, Mirhából, Aloesbõl, s több efféle ritka nemü drága tsemetékbõl, a mellyek könnyen meg-gyúladhatnak, magának egy fészket készit, annakutánna bé-ül a fészekbe, s úgy várja hogy meg gyúljon, és meg-gyúladván maga is fészkével porrá ég. És minekutánna meg-ég a Fénix, a hamvából terem elsõben egy néminemü férgetske, a férgetskébõl nevelkedik osztán az elébbenihez hasonló uj madár, mellyrõl Ovidius-is emlékezik irásában." Természetesen õ is csak kitalált.
Sellõk:A sellõk sok ezer esztendõn keresztül szerepeltek és szerepelnek ma is a mesékben. Állítólag a lamantinokat nézhették a tengerészek sellõnek
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.